Google AdSense; internet üzerinden yayın yapan kullanıcıların gelir elde etme imkânı sağlayan bir platformdur. Kullanıcıların hazırladıkları içeriklere reklam alınması ile elde edilecek gelir içeriğin ilgi görmesi ve ziyaret eden kişi sayısına göre değişmektedir. Google AdSense internet üzerinden para kazanmanın en güvenli yoludur.
Google AdSense Nasıl Çalışır?
Bir web siteniz ya da YouTube kanalınız varsa Google AdSense üzerinden hesap oluşturularak alacağınız reklamlar ile görüntülenme, izlenme ve paylaşılma gibi kıstaslara göre verilen reklamlardan pay alabilirsiniz. Açık artırma uygulamasına sahip olan AdSense en yüksek ödeme yapan reklamı yayıncının seçme hakkı olmadan yayınlayabilir. Bundan dolayı elde edilecek olan gelirlerde farklılık gösterebilir.
Google AdSense Hangi Vergilere Tabidir ve Nasıl Vergilendirilir?
Google AdSense gelirleri gerçek ve şahıs şirketlerinde gelir vergisi, sermaye şirketlerinde kurumlar vergisine tabi bir işlemdir. Ancak süreklilik arz etmemesi ve 2022 yılı için 58.000 TL’yi aşmadığı müddetçe arızi kazanç olarak değerlendirilir ve gelir vergisinden istisnadır. Bunun dışında 29 yaş altındaysanız ve mükellefiyet tesisiniz var ise Genç Girişimci istisnasından yararlanarak 75.000 TL’ye kadar kazançlarınız istisna kapsamında değerlendirilir. Tabi yukarıda bahsedilen tutarlar her yıl güncellenmekte olup bu tutarların dışında kalan kısımlar vergilendirilir.
Sürekli olarak AdSense geliri elde edenler vergi dairesine mükellefiyet tesis ettirmek (Gerçek kişi, Limited, Anonim) zorundadırlar. Mükellefiyet tesis edildikten sonra elde etmiş oldukları kazançlar için fatura kesmeleri gerekmekte ve bunların kayıt altına alınıp beyan edilmesi gerekmektedir.
Beyan edilen kazançlar gelir vergisi mükellefleri için kazanç tutarına göre %15 ile %40 oranında değişmektedir. Kurumlar vergisi mükellefleri için ise oran %23’dür.
Google AdSense Gelirler Katma Değer Vergisine Tabi midir?
3065 sayılı Katma Değer Vergisi kanunu 1.maddesinde belirtilen Türkiye’deki her türlü ticari, zirai ve serbest meslek faaliyetleri katma değer vergisi kanunu konusuna girmektedir. Google AdSense gelirleri bir hizmet faaliyeti kapsamında değerlendirilmesinden dolayı verilen hizmet Türkiye’ye özgü bir paylaşım ise katma değer vergisi hükümlerine tabidir.
Eğer yayınlanan içerikler Türkiye’ye özgü paylaşımlar değilse katma değer vergisi kanunun 1/1-a maddesinde, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler ile yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetlerin vergiden istisna olduğundan yurtdışındaki müşterilere verilen hizmetlerden dolayı elde edilen AdSense gelirleri, KDV’den istisnadır.
Siz de fikrinizi belirtin
You must be logged in to post a comment.